Rapportering
(Sist oppdatert: 01.07.2024)
2024
Arbeidspakke 1 – Kartlegging av situasjonen i dag:
I vår ble første artikkel publisert i Scandinavian Journal. Den kan leses her: To be or not to be supervisors for medical students in general practice clinical placements: a questionnaire study from Norway (Scandinavian Journal of Primary Health Care). Andre artikkel ble sendt inn i mai, og prosjektet avventer svar på denne. Begge artiklene bygger på kartleggingen av fastlegers erfaringer og holdninger knyttet til å ha student i praksis. Stipendiat Julie Knutsen jobber nå med sin tredje artikkel. Denne er basert på en kvalitativ intervjustudie som skal undersøke fordeler og ulemper med parpraksis – når to studenter har praksis sammen på fastlegekontor. Denne studien er et gjennomført i samarbeid med UiT.
Arbeidspakke 2 – Intervensjon i kommuner på Vestlandet:
I tillegg til den planlagte og gjennomførte intervensjonen, har FRONESIS utviklet og gjennomført en mini-intervensjon for kontrollgruppen (fastlegekontor i Rogaland og Vestland som ikke tilhører partnerskapet i Kunnskapskommunen). Disse kontorene ble i vår invitert til å søke midler fra FRONESIS-prosjektet. 729 fastleger fordelt på 186 kontor ble invitert. 14 søkere (tilsvarende 7.5 % av de inviterte), pluss ett kontor tilhørende Kunnskapskommunen og dermed et funn i hoved-intervensjonen. Alle søknadene ble innvilget.
Oppsummert har de to intervensjonene til sammen gitt 50 nye praksisplasser. Ser vi det opp mot antall praksisstudenter på UiB, så har dobbeltintervensjonen økt antall praksisplasser med 25 %. Hvis dette kan utvides tilsvarende til de andre fakultetene, vil vi være sikret nok antall praksisplasser selv med en økning i antall medisinstudenter.
Det er ingen tvil om at å ta direkte kontakt og dra på fysiske besøk til fastlegekontorene har betydelig større effekt enn skriftlig invitasjon og dialog.
Arbeidspakke 3 – Utvikle videreutdanningstilbud og videreutvikle praksisinnholdet:
FRONESIS har siden vår 2023 jobbet med å utvikle masteremnet «Praksisrettleiarutdanning i allmennmedisin», PRAM620. Våren 2024 ble det godkjent som et emne på 10 studiepoeng ved UiB. Les mer om emnet her (uib.no). Første samling/emnekurs for pilotkullet ble gjennomført 4.-5. juni 2024. Les mer om samlingen her (uib.no).
FRONESIS ser en enorm synergieffekt mellom spørreundersøkelsen, intervensjonene, og at man samtidig har profilert og invitert til veiledningskurs og utdanning. På samlingen/emnekurset ble det observert en tydelig overrepresentasjon av fastleger som har tatt imot flere studenter gjennom prosjektet.
Møter og aktiviteter:
Så langt i 2024 har prosjekt- og referansegruppen hatt ett, 18. juni 2024. Arbeidsgruppen har prioritert mye tid på å utvikle og ferdigstille masteremnet PRAM620. I den forbindelse har gruppen gjennomført to workshops, den ene over to dager, i tillegg til flere vanlige arbeidsmøter. Det har også vært gjennomført møter i forbindelse med mini-intervensjonen tilknyttet Arbeidspakke 2.
Nyeste spredningsaktivitet fant sted i Turku, Finland, på Nordisk konferanse i allmennmedisin (NCGP). FRONESIS mottok veldig positiv respons. Videre fremover har FRONESIS ansvar for, og fokus på, å spre sine funn til de andre fakultetene i Norge.
*
2023
Arbeidspakke 1 – Kartlegging av situasjonen i dag:
Datainnsamlingen for Arbeidspakke 1 ble fullført innen utgangen av 2022. Det planlegges to engelskspråklige originalartikler fra materialet. Den ene ble publisert våren 2024 (se under «Publikasjoner og nyhetsartikler). Den andre er under analyse og skriving, med forventet innsending våren 2024.
Intervjuundersøkelsen er erstattet med en spennende kvalitativ studie der parpraksis prøves ut, det vil si at to studenter er i praksis samtidig hos en praksisveileder. Kvalitative intervjuer ved hjelp av fokusgrupper er utført hos studenter og veiledere. Analyse og skriving pågår.
Arbeidspakke 2 – Intervensjon i kommuner på Vestlandet:
Det har vært stor aktivitet i arbeidspakken i 2023, i form av møter med fastlegekontor og rekruttering av praksisveiledere. Våren 2023 ble alle legekontorene i Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest invitert til å delta i intervensjonsstudien. Kontorene som var interessert har fått besøk av studiens arbeidsgruppe, og det har blitt gjort avtaler som videre har resultert i en økning i antall praksisplasser for medisinstudenter i allmennmedisin i Bergen og omegn.
Veien videre: For å kontrollere at tiltakene som har fungert i intervensjonsgruppen også fungerer for kontrollgruppen (resten av kommunene i Vestland, samt Rogaland), skal fastlegekontorene i kontrollgruppen våren 2024 inviteres til å søke om økonomisk støtte til tilrettelegging for medisinstudent i praksis. Resultatene planlegges publisert i en internasjonal publikasjon. I tillegg vil det utarbeides rapport og drives spredningsarbeid til de andre medisinske fakultetene i Norge.
Arbeidspakke 3 – Utvikle videreutdanningstilbud og videreutvikle praksisinnholdet:
Arbeidspakke 3 handler om å utvikle et nasjonalt videreutdanningstilbud (10 studiepoeng) som skal tilbys praksisveiledere på fastlegekontor. Med denne utdanningen vil man oppnå formell veilederkompetanse. Prosjektet ønsker også å videreutvikle det faglige innholdet i praksisperiodene til studentene. Arbeidet med Arbeidspakke 3 startet opp våren 2023, og det har vært god fremdrift i planleggingen av en målrettet veilederutdanning for fastleger som skal ha studenter i praksis. Emnebeskrivelse for utdanningen som har fått
navnet «Praksisrettleiarutdanning i allmennmedisin – PRAM», sendes UiB for godkjenning av 10 studiepoengs emne, våren 2024. Oppstart av utdanningen finner sted i form av en fysisk samling/emnekurs på Scandic Flesland Airport, 4. og 5. juni 2024.
Møter og aktiviteter:
I 2023 har prosjekt- og referansegruppen gjennomført tre møter; i februar, juni og desember. Møtene har vært produktive, og diskusjonene har vært gode. Intervensjonsstudiens arbeidsgruppe har ellers hatt jevnlige møter for å planlegge Arbeidspakke 2, og arbeidsgruppen for Arbeidspakke 3 har hatt jevnlige møter siden oppstart av planleggingen i april 2023. Intervensjonsstudiens arbeidsgruppe har også gjort avtaler med, og reist ut til fastlegekontor rundt i Bergen og omegn. Intervensjonsstudiens arbeidsgruppe har også gjort avtaler med, og reist ut til fastlegekontor i Kunnskapskommunens partnerkommuner. I september ble konferansen «The First Nordic Conference on Medical Workplace Learning» gjennomført på Stalheim hotell. Konferansen ble arrangert i tett samarbeid med PROFMED-prosjektet, og tilbakemeldingene fra deltakerne har vært svært positive. Planleggingen av «The Second Nordic Conference on Medical Workplace Learning» er i gang, og vil i 2024 finne sted i Danmark.
*
2022
Arbeidspakke 1 – Kartlegging av situasjonen i dag:
Arbeidspakke 1 er dette året gjennomført. Surveyundersøkelsen ble sendt ut til alle fastleger i Norge, med mål om å kartlegge fastlegene sine synspunkt, holdninger og motivasjon, muligheter og utfordringer knyttet til det å være praksisveileder for medisinstudenter i praksis på 5.-6. studieår. I tillegg ble det kartlagt status på, og behov for kompetanseheving i praksisveiledning blant fastlegene. Spørreskjemaet var digitalt og ble sendt ut i februar 2022 til alle fastleger i Norge i samarbeid med Norsk forening for allmennmedisin (NFA). Spørreskjemaet lå ute i én måned, og det ble sendt ut tre påminnelser i løpet av perioden. Vi mottok 1466 svar fra målgruppen, og analysering og formidling av resultatene har pågått gjennom våren og høsten 2022. Undersøkelsen er en viktig del av prosjektet, og et utgangspunkt for å få vite hva som skal til for å sikre et økende antall medisinstudenter i Norge en praksisplass og en allmennmedisinsk praksis av god kvalitet. I tillegg er praksisperioden sett på som en viktig arena for rekruttering av unge leger inn i fastlegeordningen, og tilstrekkelig antall kvalifiserte veiledere i allmennpraksis er en forutsetning for denne rekrutteringen. Data fra spørreskjemaet blir brukt i FRONESIS-prosjektet for å kartlegge hva universitetet kan gjøre for å rekruttere flere fastleger som praksisveiledere. Data blir også brukt i forskning med plan om nasjonal og internasjonal publisering, og inngår som en stor del av forskningen til Ph.D.-kandidaten.
Justeringer som er gjort: De to surveyundersøkelsene som opprinnelig var planlagt i prosjektomtalen er slått sammen, og legene i regionen blir identifisert gjennom spørsmål om geografisk tilhørighet.
Arbeidspakke 2 – Intervensjon i kommuner på Vestlandet:
Planlegging av Arbeidspakke 2 er godt i gang. Arbeidspakken består av en vitenskapelig basert intervensjon, i et før/etter design med kontrollgruppe. Den viktigste utkommevariabelen er antall praksisplasser som oppnås gjennom intervensjonen. Planleggingen av denne arbeidspakken startet høsten 2022 og skal settes i drift i 2023. I 2022 har vi brukt mye tid på å sette oss inn i grunnlagsdata tilknyttet praksisplasser på fastlegekontorene i kontrollgruppen, og innhentet oversikt over samtlige fastlegekontor og fastleger som skal inkluderes som del av intervensjons- og kontrollgruppen.
Møter og aktiviteter:
Første formelle møte mellom prosjekt- og referansegruppen ble avholdt september 2022. Prosjektgruppen har ellers hatt jevnlige interne arbeidsmøter knyttet til planlegging av Arbeidspakke 2. Arbeidsgruppen tilknyttet arbeidspakke 3 vil sette i gang planleggingen våren 2023.
Det har vært avholdt en rekke foredrag og innlegg med prosjektpresentasjoner, og det er stor interesse for prosjektet nasjonalt. Det er per februar 2023 gjort avtale om flere presentasjoner for tiden fremover, og prosjektet er også godt i gang med planlegging av konferansen «The First Nordic Conference on Medical Workplace Learning», i tett samarbeid med PROFMED-prosjektet. Konferansen finner sted på Stalheim hotell på Voss, 17.-19. september 2023.
*
2021
Prosjektkontrakt ble signert i mars 2021 og partnerskapskontrakt med Bergen kommune/Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest ble signert i juni 2021. Stipendiat ble ansatt august 2021. Prosjektet har hatt noe utfordringer med rekruttering av daglig leder og administrativ leder, men prosjektet er likevel noenlunde i rute.
Arbeidspakke 1 – Kartlegging av situasjonen i dag:
Prosjektleder, prosjektmedarbeider og stipendiat har arbeidet godt med detaljering av Arbeidspakke 1. Det er inngått samarbeid med Norsk forening for allmennmedisin om utsendelse til alle fastleger i Norge. Utsending planlegges i starten av 2022.