Presentasjoner workshop 18. august 2023
Her finner dere en samlefil over «Speedpresentasjonene» som ble holdt under workshopen 18. august 2023: 230818 WS Brukermedvirkning_samlepres
Programmet for workshopen er tilgjengelig her.
Hvordan kan vi bygge opp et fellesskap rundt brukermedvirkning i Alrek? Dette var tema for workshopen 18. august.
Styringsgruppen nedsatte en egen arbeidsgruppe for brukermedvirkning i januar tidligere i år. Gruppen skal samle nødvendig innsikt for å vurdere om det er formålstjenlig å gå videre med ideen om et felles senter for brukermedvirkning i Alrek helseklynge. Er det et senter som er løsningen, eller kan vi tenke andre måter å bygge opp et fellesskap rundt brukermedvirkning i Alrek? Dette spørsmålet var noe av det gruppen søkte svar på under workshopen.
Lill Susann Ynnesdal Haugen fra Institutt for helse, miljø og likeverd, ved Universitetet i Bergen (UiB), har ledet arbeidet med workshopen på vegene av arebidsgruppen. I arbeidsgruppen representerer hun både Det psykologiske og Det medisinske fakultet ved UiB:
– I arbeidet med workshopen opplevde jeg bred interesse for et fellesskap rundt medvirkning i forskning og utvikling i Alrek, og det at vi fylte opp Borgertun med engasjerte deltagere vitner jo om det.
Å få en oversikt over hva som finnes i klyngen og hva de enkelte kunne bidra med av ressurser, var noe av innsiktsarbeidet som ble gjort under workshopen. Første delen var «speedpresentasjoner» fra prosjekter og prosesser som involverte brukere.
– De spennende presentasjonene i første del og idefesten i andre del, gir oss et godt innblikk i de rike ressursene Alrek har når det gjelder medvirkning i forskning og utvikling. Imidlertid så vi gjennom idefesten at mye foregår i hver vår «silo». Vi har en vei å gå for å bygge opp et aktivt fellesskap rundt medvirkning, der vi for eksempel kan lære fra hverandres erfaringer istedenfor at hver enkelt klyngepartner skal finne opp «hjulet» selv. Det er jo også sløsing med verdifulle ressurser, fremhever Haugen.
– Noen ble nok litt overrasket over at de i workshopdelen skulle ta utgangspunkt i seg selv og egne ferdigheter, og ikke i avdelingen sin samlede kompetanse. Min erfaring sier at god samhandling nettopp blir en suksess når personene involvert er engasjerte og ønsker bidra – selvsagt i kombinasjon med støtte fra leder, skyter klyngefasilitator, Berit Angelskår inn.
– På neste workshop om medvirkning i forskning og utvikling i november skal vi bygge videre på dette med et enda større fokus på hva slags fellesskap vi tar mål av oss å bygge opp rundt medvirkning i forskning og utvikling og hvordan vi kan få det til i praksis, forteller Haugen.
Dersom du ønsker å bidra på november-workshopen, kan du melde deg på her.
Her finner dere en samlefil over «Speedpresentasjonene» som ble holdt under workshopen 18. august 2023: 230818 WS Brukermedvirkning_samlepres
Programmet for workshopen er tilgjengelig her.
Arbeidsgruppen på brukermedvirkning i Alrek helseklynge, bes ta utgangspunkt i rapport utarbeidet av såkornsprosjektet og med bakgrunn i denne, samle nødvendig/ utfyllende innsikt for å kunne:
Lill Susann Ynnesdal Haugen
Førsteamanuensis, Institutt for helse, miljø og likeverd (HEMIL), Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen
Trude Hjortland
Rådgiver og prosjektleder, Seksjon for samhandling, Haukeland universitetssykehus Helse Bergen
Eileen Langedal
Rådgiver, Byrådsavdeling for helse og omsorg, Bergen kommune
Jens Christoffer Skogen
seniorforsker, Folkehelseinstituttet
909 52 799
Oppdatert: 18.09.2023 (Først publisert: 04.09.2023)