I helsetjenesten er håndhygienetiltakene godt etablert, men pandemien krever, og har krevd, en intensivering av tiltakene for å redusere risiko for smitte. Håndhygieneprosedyrer med bruk av såper eller desinfeksjonsmidler vil kunne skade hudbarrieren og føre til utvikling av irritativ (ICD) eller allergisk kontakteksem (ACD). Ansatte i helsevesenet med atopisk eksem som allerede har en defekt hudbarriere vil være utsatt for forverring av sitt atopiske eksem, men også for utvikling av kontakteksem. Vått arbeid er en av de sterkeste kjente prediktorene for utvikling av håndeksem. Definisjonen av vått arbeid er å ha våte hender i ≥ 2 timer, vaske hendene ≥ 20 ganger eller benytte hansker i ≥ 2 timer per arbeidsdag.
Det er vesentlig at helsepersonell som arbeider med covid-19 pasienter benytter verneutstyr som åndedrettsvern, øyebeskyttelse og smittefrakk for å hindre smittespredning. Økt varighet av bruk av personlig verneutstyr gir ikke bare lengre eksponeringstid for allergener, men fører også til økt svette som reduserer hudbarrierens beskyttende egenskaper.
Denne studien vil kunne gi kunnskap omkring disse helseeffektene og om disse er håndtert på en slik måte at det ikke er begrensende for arbeidsutførelse og medfører sykefravær. Dette kan gi kunnskap omkring hvor bærekraftig denne aktiviteten er på sikt og gi kunnskap omkring hvordan denne utfordringen kan følges opp videre i de ulike enhetene.