21.-21. september 2022
08:45
Bergen kino Magnus Barfot, MB1
Vi viser filmdokumentaren "Nattebarn," og setter selvmord på agendaen. I Norge begår i overkant 600 personer selvmord hvert år. To av tre er menn. Hvordan kan vi samarbeide bedre mot å få flere til å leve? Arrangementet er gratis (påmeldingen er nå stengt).
Dere får med dere noe å spise på vei inn i kinosalen.
Velkommen og introduksjon til temadagen.
En rå og usminket film om å velge livet.
Da Petter (24) stod på broen og skulle hoppe for gjøre slutt på livet, løp det mange følelser og tanker gjennom kropp og hode. Aller sterkest var skamfølelsen og angsten. Denne gangen kom politi og ambulanse i tide, men tiltrekningen mot å ta sitt eget liv har Petter kjent på mange ganger.
I et forsøk på å gjøre livet til Petter bedre, foreslår kompisen Sverre at de skal lage en film om hvordan Petter og andre på hans alder lever med angst og psykiske utfordringer. De tar med seg kamera ut i Oslos natteliv og begynner å filme. De vil møte folk som sliter.
Les mer på: Nattebarn — Indie Film
Regissører: Petter Aaberg & Sverre Kvamme
Produsent: Carsten Aanonsen
Kreativ produsent: Even G. Benestad
Vi hører fra regissørene om filmen, samarbeidet og livet etter, og har en samtale rundt temaet «å velge livet».
Vi tar ti minutters pause for småprat med personene på nabosetene, og for å rigge om til musikkterapiinnslag.
Musikkinnslag og erfaringer fra musikkterapi.
Håvard fremfører selvkomponerte pianostykker og forteller om sitt forhold til musikk både gjennom oppveksten, under behandling og i jobben som erfaringskonsulent.
«Gatelaget har reddet livet mitt», sier spilleren Fredrik. Kan idrett være en forebyggende arena for utsatte grupper? Gatelaget er primært et dagtilbud for personer som har eller har hatt utfordringer med rus, og som ønsker å spille fotball i en rusfri arena. Målet er flere timer og dager uten rus, økt selvfølelse og motivasjon til positiv endring.
Vi får høre fra forskerne grunner til at noen velger å ta sitt eget liv.
Øyane DPS forteller om hvodan de har jobbet for å finne bedre og nye måter å samhandle på tvers av offentlige helsetjenester og instanser med personer som er i risiko for å ta sitt eget liv.
Det finnes barn og unge som på ulike måter strever i livet sitt. Dette kan skape utfordringer, både pedagogisk og sosialt. Erfaring viser at man snakker for sjelden med barn og unge man er bekymret for. Derfor mener initiativtakerne at skolen må sette livet på timeplanen. Modellen er prøvd ut i Bergen kommune, og er et samarbeid på tvers av psykisk helse, skole, RVTS Vest og RKBU, NORCE.