Prosjektets delmål
- Styrke dialogmodellen med hensyn til opprettholdelse av brukerperspektivet over tid
- Mer kunnskap om hva som skal til for å opprettholde brukerperspektivet over tid i asymmetriske relasjoner
I prosjektet skal vi utvikle en ny forskningsagenda for å tilpasse helsetjenester bedre til pasienter/brukere som opereres for fedme sine behov, før og etter operasjon.
Dialogmodellen innebærer bygging av partnerskap og utveksling av erfaring mellom pasienter, klinikere og forskere, og er en flerstegs prosess (5). Med-forskere er med i planlegging og gjennomføring. Dybdeintervjuer og gruppeintervjuer gjennomføres med pasienter/brukere og de andre stakeholderne hver for seg, fulgt av utvikling av prioriterte lister av forskningstema fra hver gruppe. Dette er fulgt av dialogseminarer, hvor representanter fra alle gruppene deltar. Basert i dialog, utvikles en liste over prioriterte tema alle står bak. De siste stegene i modellen handler om implementering av den nye forskningsagendaen, som kan innebære både implementering av tiltak vi har tilstrekkelig kunnskapsbase for å prøve ut og tema for ny forskning, som til sammen bidrar til bedre tilpasning av helsetjenestene på sikt. Promotering av forskningsagendaen i relevante forskernettverk, finansieringskilder, pasientforeninger mv. er del av dette.
Innovativ brukerinvolvering i helseforskning er etterspurt, spesielt for brukergrupper med komplekse helseutfordringer, slik som pasienter med alvorlig overvekt. Overvektkirurgi er ansett som den mest effektive behandlingen når det gjelder varig vekttap for denne pasientgruppen. Studier peker imidlertid på uenighet mellom pasienter og helse-eksperter om utkomme av kirurgi, og om pasientenes behov før og etter, og pasienter etterspør mer oppfølging. Det er dessuten vist at det er en stor gruppe pasienter med alvorlig fedme som opereres, som også har spiseforstyrrelser, som ikke følges systematisk opp. Brukerinvolvering i prosessen med å designe helsetjenester som er i stand til å møte disse brukernes behov, er svært sparsom. Dialogmodellen for brukerinvolvering i forskning, en innovativ brukerinvolveringsmodell som er validert for flere brukergrupper, har potensial til å re-designe helsetjenester, og tar asymmetri mellom brukere og helse-eksperter på alvor i prosessen. Ved bruk av denne modellen er målet i vårt prosjekt å
utvikle en ny forskningsagenda alle stakeholdere i fedmefeltet står bak, som på sikt kan bidra til at helsetjenestene blir bedre tilpasset sluttbrukeres behov, som vil ha stor betydning for denne gruppen pasienter. Ved videreutvikling av Dialogmodellen bidrar prosjektet videre til mer kunnskap om hva som skal til for å opprettholde brukerperspektivet i asymmetriske relasjoner over tid, som har relevans i undervisning om brukerinvolvering i forskning og for forskere hvis forskningsprosjekter har reell brukerinvolvering som del av sin målsetning.
LEDER
Målfrid Råheim
Professor, Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen
MEDLEM
MEDLEM
Cathrine H. Sommersten
Rådgiver for forskning, innovasjon og utdanning, Bergen kommune, Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg
MEDLEM
Eva Aarskog
Sosionom NAV, Landsforeningen for overvektige
MEDLEM
Daniel Spjeld
Rådgivning om spiseforstyrrelse
MEDLEM
Tineke Abma
Professor/forskningsdirektør, Leiden Academy on Vitality and Aging, Leiden, Nederland.
Oppdatert: 12.03.2024 (Først publisert: 12.03.2024)