Innovasjon – utvikling av hjelpemiddel til å avdekke vold i nære relasjoner

Det finnes et gap mellom kjent forekomst av vold i nære relasjoner, og det som avdekkes i helsetjenesten.

Det er et behov for et instrument som inneholder presise spørsmål som kan hjelpe helsepersonell i en praksishverdag ved legevakt/ hos fastlege/ helsestasjon/ overgrepsmottak til å avdekke vold i nære relasjoner. Dette vil være til nytte for folkehelse og helse- og omsorgstjenester lokalt og globalt. Vold i nære relasjoner er risiko for en rekke helseutfall, mens avdekking kan gi mulighet for behandling og sikkerhetstiltak.

I tillegg har en i praksishverdagen behov for et hjelpemiddel til å avdekke kompleksiteten i av vold i nære relasjoner for å kunne gi god og relevant hjelp. For å komme i en behandlerposisjon i et ofte godt skjult fenomen, trengs det et validert redskap til å avdekke kompleksiteten i fenomenet. Avdekking er første steg for å kunne tilby hjelp og redusere faren for ytterligere helseskade og bidra til mulighet for et liv uten vold for den utsatte og også for utøver. Idealet vil være et godt validert instrument for dokumentasjon og farevurdering av vold i nære relasjoner i hendene på en helsearbeider som har kunnskap om vold i nære relasjoner i kraft av opplæring og erfaring, og som lytter til et offer som er ekspert på sin spesielle situasjon i et samfunn som kan tilby ulike typer hjelp.

Instrument for å avdekke

Det er allerede utarbeidet et instrument for å avdekke vold i nære relasjoner som fanger denne kompleksiteten på engelsk. Det er utviklet av 31 internasjonale eksperter. Instrumentet er validert i Canada og Spania og heter «The Composite Abuse scale revised – short form».

Instrumentet bidrar til kartlegging/ avdekking ved at helsepersonell får et kunnskapsgrunnlag om grader og hyppighet av ulike typer av vold i parforhold. Dette gir igjen utgangspunkt for iverksettelse av videre hjelp og derved også forebygging av fremtidig vold. Samtidig gir det kunnskap om når farevurdering og trygghetsplanlegging bør gjennomføres og om avvergeplikten og opplysningsplikten er aktualisert. Prosjektleder Kjersti Alsaker har allerede fått tillatelse til å oversette instrumentet til norsk fra Dr. Marilyn Ford-Gilboe og the CASR-SF Research Team i 2024.

Prosjektets mål

Å oversette et validert instrument, som fanger den kompleksiteten som vold i nære relasjoner innehar, fra engelsk til norsk, i samarbeid med ulike aktører. Ved å inkludere samarbeidspartnere utvikles og deles kunnskap med ulike aktører og muligheten for adekvat innovasjon forsterkes. Deltakere med brukererfaring/levd erfaring vil gi prosjektgruppen innspill i prosessen.

Forventet nytte

I Helse-og omsorgtjenesteloven §3-3-a står det at kommunen skal legge tilrettelegge for at helse – og omsorgstjenesten blir i stand til å avdekke vold. Vårt prosjekt har nettopp som fokus å bidra til dette. Dette prosjektet har hovedfokus på oversettelse et avdekkings skjema som har fokus på den komplekse virkeligheten i voldsforhold som vi vet kan inntre lenge før det er fare for drap.

Videre plan for prosjektet/tiltaket etter oppstartsfasen

I dette prosjektet er målet å oversette instrumentet og planlegge hvordan det kan anvendes i ulike praksiser. Den videre planen er at instrument prøves ut i aktuelle praksiser. Vi ser for oss at dette er noe som kan gjøres ved legevakter og overgrepsmottak og hos fastleger/ allmennleger og helsesykepleier med flere. Ved at selve oversettelsen blir et samarbeidprosjekt øker muligheten for en videre implementering i ulike praksiser i betydelig grad.

Oversettelse prosjektet kan danne et utgangspunkt for framtidige prosjekt for studenter ved ulike masterutdanninger/ profesjonsutdanninger og kan således bli et tverrprofesjonelt framtidig prosjekt som involverer flere mastergrader og evt. doktorgradsprosjekt. En profesjonell og god oversettelse er også et utgangspunkt for å bli vurdert som aktuell for å bli implementert i Legevakthåndboken.

Foto: Freepik

PROSJEKTMEDLEMMER

LEDER

Kjersti Alsaker

Forsker I NKLM/NORCE

MEDLEM

Rakel Aasheim Greve

Stipendiat, Avdeling for helse og sosialfag, Institutt for velferd og deltaking HVL

MEDLEM

Siri Dalsmo Berge

Allmennlege og PHD: NORCE/ AFE

MEDLEM

Pia Grønqvist

Enhetsleder, Krisesenter for Bergen og omegn Bergen kommune

MEDLEM

Cathrine H. Sommersten

Rådgiver for forskning, innovasjon og utdanning, Bergen kommune, Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg

Oppdatert: 26.03.2025 (Først publisert: 26.03.2025)