De fleste ungdommer er på sosiale medier og mange har en relativt omfattende bruk. Sosiale medier knyttes ofte til dårlig psykisk helse og søvnproblemer hos ungdom, men disse sammenhengene er i stor grad basert på mål av frekvens og lengde av bruk. Sammenhengene mellom bruk av sosiale medier og helse er komplekse, og kontakt med venner gjennom sosiale medier kan i mange tilfeller være positivt. Om vi forstår sosiale medier som en sosial arena er det naturlig å forsøke å bedre beskrive selve bruken og bruksmønstre. Det er også viktig å undersøke hvilke karakteristika ved ungdommene (kjønn, sosioøkonomisk status, livsstil, fysisk aktivitet) som kjennetegner ulike bruksmønster og ulik bruk. Dette vil danne grunnlag for å kunne bedre beskrive eventuelle sammenhenger med psykisk helse – både med psykiske plager, men også med god psykisk helse som målt med ulike indikatorer på livskvalitet. Denne kunnskapen vil kunne brukes i forebyggende helsearbeid.
Det er publisert scoping review (2020): https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.01949/full
Og tre artikler fra fokusgruppeintervju og spørreundersøkelsen er til fagfellevurdering og vi håper på publisering vår/sommer 2021.
Det er planlagt totalt syv vitenskapelige artikler fra prosjektet.
Det er fremdeles lite forskning på de helsefremmende sidene ved bruk av sosiale medier, og dette er et område vi trenger mer kunnskap om. Barn og unge er født inn i den digitale alder og er digitalt innfødte mens foreldrene deres er digitale innvandrere. Dette har ført at dagen barn og unge ikke har opplæring og kunnskap om hvordan aktiviteten på sosiale medier påvirker ens psykiske helse på godt og vondt.