Mobiliseringsseminar 2025 – En inspirerende dag!

Den 24. mars fyltes Midgard i Alrek Helseklynge av engasjerte forskere, forskningsmiljøer og representanter fra kommuner tilknyttet klyngen.

Dette for å bli bedre kjent med Norges forskningsråds utlysning av 104 millioner kroner til forskning og innovasjon i helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Gjennom kafédialog skulle deltakerne snakke sammen om behov og ønsker i kommunene, og på den måten mobilisere for at flere sender inn søknader til utlysningen. Utlysningen vektlegger at forskningen og innovasjonen skal være bærekraftig og komme til nytte for blant annet eldre, minoriteter, personer med funksjonsnedsettelser, psykiske utfordringer eller rusproblematikk.

Foto: Jonnah Buss

Introduksjon
Seminaret startet med en velkomsthilsen fra Anne Marita Milde, fagleder i Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest. Deretter fikk vi en digital introduksjon til utlysningen fra Torbjørg Øyslebø og Ole Johan Borge i Norges forskningsråd. Vest fikk skryt fra Borge for arbeidet med mobilisering, og en oppfordring til å være stolte over innsatsen: Regionen har god dekning av søknader, og vi bør ikke holde tilbake når det gjelder å tenke ambisiøst.

Rigmor Fardal, regionansvarlig for Vestland i Norges forskningsråd, presenterte en nyttig prosjektcanvas som kan brukes til å utvikle ideer til forskningsprosjekter. Her skal ideen sees i sammenheng med samfunnsnytte, nytte for tjenesten, forskningsbehov og aktuelle forskningsaktiviteter. Hun avsluttet innlegget med:

– Dette er jo eneste gangen man kan komme på speeddate, og den ene parten har lov til å komme med bare problemene sine!

Utsagnet utløste god latter i salen. Etter dette var det klart for en liten pause og omrigg til kafédialog.

Mobiliseringsseminaret som viktig møteplass
I pausen samlet deltakerne seg utenfor Midgard for å nyte kaffe og scones. Samtalene gikk livlig, og mange kom i dype, gode diskusjoner. Men hvorfor er det egentlig så viktig at disse aktørene møtes?

– For det er jo kjempeviktig, nettopp det de sier – å utvikle kommunens tjenester og gjøre dem bærekraftige. Vi ser en stor utfordring. Det å samarbeide med akademia, og at vi forsker på noe som faktisk er nyttig. Forskere leter jo etter ting som ikke er forsket på før, og da kan det bli veldig, veldig smalt – og ikke nødvendigvis nyttig, sier Hege Verpe, rådgiver i Byrådsavdeling for barnevern, sosiale tjenester og mangfold i Bergen kommune.

Anette Fagertun, professor ved Senter for omsorgsforskning vest ved Høgskulen på Vestlandet, understreker også betydningen av å møtes:

– Det er veldig viktig for oss å treffe aktører fra kommunene, høre hva de er opptatt av, og også fortelle dem hva vi har tenkt av ideer. Blant annet har jeg lyst til å se om det er noen som kunne vært interessert i å være med i et prosjekt om prioritering!

En av deltakerne som hadde reist lengre for å delta, var Liv Jorunn Solstad, rådgiver for helse og omsorg i Voss herad. Hennes tanker om mobiliseringsseminaret stemmer godt med det som tidligere er sagt:

– Dette samarbeidet mellom kommunene og forskningen er jo veldig spennende. Jeg har jobbet i forskningen før, og nå er jeg i kommunen, så jeg ser både kommunens behov – som er viktig å løfte fram for forskerne – og hvor viktige forskerne er for kommunen. Fordi man kan se ting fra mange ulike perspektiver og komme med gode innspill. Ikke minst bærekraftige og tidsbesparende innspill!

Liv Jorunn Solstad. Foto: Jonnah Buss

Kafédialog og engasjement
Etter pausen var det tid for kafédialog og såkalt “speed-dating”. Kommunene hadde fått hvert sitt bord, og forskerne kunne sette seg ned for å bli kjent, og innlede dialog om mulige samarbeidsprosjekt. Hvert kvarter ringte en bjelle som signaliserte at det var tid for forskerne å sirkulere. Samtalene fløt godt, deltakerne var engasjerte og nysgjerrige, og latteren satt løst – stemningen var god!

Foto: Jonnah Buss

Refleksjon om egen organisering
Mobiliseringsseminaret ble altså godt mottatt og skapte stort engasjement. For noen deltakere ble dagen også en anledning til å reflektere over hvordan egen organisasjon er strukturert, hva som trengs for å lykkes med forsknings- og innovasjonssamarbeid og hvilke utfordringer som finnes.

Deltagere fra Seksjon for plan og utvikling i Byrådsavdeling for eldre, helse og omsorg i Bergen kommune satte pris på arrangementet, og delte noen tanker om hvordan slike arenaer kan bidra til økt bevissthet.

– Å være en stor organisasjon, og hvordan den er strukturert, kan by på utfordringer. Behovene kan jo egentlig gå på tvers. Mobiliseringsseminarets arena gjør oss mer oppmerksomme på hvordan vi er organisert og hva vi trenger i lys av det, sier Marit Voltersvik, smittevernoverlege i Bergen kommune.

Et viktig steg på veien
Mobiliseringsseminaret viste at det er stor vilje og interesse for samarbeid mellom kommuner og forskningsmiljøer. Deltakerne fikk både innsikt, inspirasjon og nye kontakter – og mange tok med seg ideer og refleksjoner hjem til videre utvikling.

Gjennom felles møteplasser som dette, kan vi legge grunnlaget for gode og samordnede forskningsprosjekter som tar utgangspunkt i reelle behov, og som skaper bærekraftige løsninger i helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Vi ser spent frem til utforming av søknader til fristen 24. september!

Fra venstre: Kari Sunnevåg – leder USHT Vestland; Hege C. Huseklepp – rådgiver USHT Vestland; Herdis Moldøen – koordinator for Kommunenes samarbeidsarena for forskning, Vest; Karen Haugvaldstad – Alrek-koordinator for Byrådsavdeling eldre, helse og omsorg, Bergen kommune; Anne Marita Milde – leder Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest; Lars Bergesen – seniorrådgiver Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest. Foto: Jonnah Buss
Foto: Jonnah Buss

Skrevet av: Jonnah Buss Oppdatert: 27.03.2025 (Først publisert: 27.03.2025)