Forskernatt «Søvnens makt»

Dempet belysning, behagelig atmosfære, noe godt i glasset og interessant vitenskap. Forskernatten om søvnens makt ble en vellykket kveld.

Elisabeth Flo-Groeneboom ledet denne talk show- lignende samtalen mellom søvneksperter i kjent Lindmo-stil. Tre bolker med spennende og nyttig kunnskap knyttet til søvn. Visste du at du bruker nesten en tredjedel av livet på å sove? Eller at noen er A-mennesker, mens andre er B?

«Hvor mange har slitt med å sove før en stor dag?»
Foto: Silje Losnegaard Hakvåg

Søvnekspertene Bjørn Bjorvatn, Mari Hysing og Silje Mæland møttes til første bolk, hvor de snakker om søvnens makt hos barn og unge. Hvorfor snakker ungdommene til langt på natt, når de egentlig skal bruke tiden på å sove? Er det lurt å starte skolene klokken 08 om morgenen, eller kan man starte litt senere? Der har Bjørn spennende forskning pågående.

Mari, Elisabeth, Bjørn og Silje snakker om søvn hos barn.
Foto: Silje Losnegaard Hakvåg

Neste bolk treffer vi Silje Mæland, Anita Brekkem Røed og Anita Silden Prante, som forteller hvordan søvnen påvirker dem forskjellig. Silje har en sønn med forsinket døgnrytme, Anita R. er et ekstremt A-menneske som står opp før fuglene kvitrer, og Anita P. har erfart hva som skjer med søvnen i overgangsalderen.

Elisabeth, Silje og Anita R. snakker om søvnen fra et ekstremt A-menneskes perspektiv.
Foto: Silje Losnegaard Hakvåg
Anita P snakker om hvor viktig det er å ta kvinnehelse på alvor og særlig når det kommer til overgangsalderen.
Foto: Silje Losnegaard Hakvåg

Siste bolk forteller Kjersti Blytt, som for øvrig også er kveldens DJ, og Line Iden Berge om søvn og dens makt knyttet til sykdom og de som er rammet av demens. Vi har hørt om lysterapi og hvordan dette kan hjelpe på søvnrytmen, men disse damene forsker på mørkebehandling hos pasienter med demens.

Kjersti og Line om søvnens makt hos de som er rammet med demens.
Foto: Silje Losnegaard Hakvåg

Søvn er en viktig ingrediens for at vi mennesker skal fungere godt gjennom hele livet. Derfor er det viktig at det forskers på av de fremste landet har å by på. Fikk du ikke med deg denne kvelden? Frykt ikke. Det kommer tre podcast-episoder fra kvelden snart!

De fremste søvnforskere samlet på et sted. Foto: Silje Losnegaard Hakvåg

Skrevet av: Silje Losnegaard Hakvåg Oppdatert: 25.10.2023 (Først publisert: 23.09.2023)