Klarer vi å prioritere folkehelsetiltak?
60 kr/km for gåing. 23 kr/km for sykling. Dette er ikke prisen for å bruke gang- og sykkelstiene på Tromsøøya, men det samfunnet sparer på at du går og sykler der. På årets Folkehelsekonferanse Vest sto fysisk aktivitet på agendaen.
Prioritering er lettere når aktivitet måles i kroner
For at politikerne skal kunne prioritere folkehelsetiltak i en stadig strammere økonomi, trenger de tall på helsegevinstene. Dette var ett av poengene til innlederne Olov Belander fra Helsedirektoratet, og Henrik Romsaas fra Tromsø kommune. Folkehelsedirektøren Guri Rørtveit understøttet dette med forskning som viser at gevinstene av fysisk aktivitet er svært godt dokumentert. Samtidig er det vanskelig å forske seg fram til om det er akkurat det ene konkrete tiltaket som fungerer, og som motiverer folk til aktivitet, eller et annet. Det skal likevel ikke stoppe oss i gjøre det enkelt å være aktiv!
Og er du en av dem som trenger tallfesting på gevinstene? Da har Helsedirektoratet utviklet en enkel kalkulator for dette, og Tromsø kommune har jobbet med økonomiske modeller for å regne ut gevinst på gåing og sykling.
Samlet kraft – «Vi kan ikke sitte stille lenger»
Konferansen ønsker å fostre fram en samlet kraft for å motvirke stillesitting i befolkningen. Det gjorde arrangørene blant annet gjennom å lage sitt eget slagord «Vi kan ikke sitte stille lenger», som viser både til den faktiske fysiske aktiviteten, men også til en felles mobilisering.
Folkehelsen skapes utenfor helsetjenestene
Folkehelse skapes først og fremst utenfor helse- og omsorgstjenestene, det var en av folkehelsedirektørens klare budskap. Byutvikling er ett slikt viktig område som kan tilrettelegge både for bedre og dårligere helse. Byutviklingsbyråden i Bergen, Christine Kahrs, ble blant annet utfordret på om folkehelse var et parameter når nye byggeprosjekter blir vurdert.
Skolen er en annen viktig arena for fysisk aktivitet og helsefremming. Mathias Brekke Mandelid fra Høgskulen på Vestlandet, gjorde et poeng ut av at lærere ikke bør få mer ansvar for barns helse, men at elever kan være i bevegelse samtidig som de lærer. Det kan faktisk understøtte læringsmål og inngå som en del av pedagogikken. Barn lærer rett og slett veldig bra når de får være aktive og gjerne utendørs.
Nettopp fordi folkehelse ksapes på tvers av sektorer, sto klyngene Alrek helseklynge og Idrettsklynge Vest bak Folkehelsekonferansen Vest, sammen med Vestland fylkeskommune og Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest, bak denne konferansen.
Ta imot!
Og til slutt, den uforglemmelige kaste-mikrofonen som gjorde spørsmål-svar rundene både mer aktive og morsommere. I filmen ser du kastemester Atle Skrede fra Vestland fylkeskommune, ta imot mikrofonen fra Malene Joensen fra Idrettsklynge Vest. I filmen får også høre hva noen av deltakerne tok imot av kunnskap, innspill og inspirasjon fra dagen!
Skrevet av: Berit Angelskår Oppdatert: 28.11.2024 (Først publisert: 25.11.2024)