Sykefravær på den politiske agendaen
Erna Solberg ønsket å komme innom Alrek helskelynge når hun var i Bergen, for å få bedre innsikt i sykefraværsforskningen.
Kom på eget initiativ
Da Erna Solberg sin rådgiver spurte om vi hadde mulighet til å ta imot Erna Solberg halvannen time på morgenen den 17. september, snudde vi oss rundt på få dager og få inn tre eksperter på sykefravær og arbeidsliv.
De som stilte var Silje Mæland fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin og som også leder det nasjonale rådet for arbeid og helse, Morten B. Nielsen fra Institutt for samfunnspsykologi og som også jobber hos STAMI – Statens arbeidsmiljøinstitutt og Martin Skagseth fra Helse og samfunn ved NORCE.
Rådene fra forskerne
En av hovedbudskapene var at det er svært kostbart å innføre tiltak for å få ned sykefraværet, uten at en har fått testet ut og fått kunnskap om hvordan disse vil fungerere i en norsk kontekst. Erfaring viser også at når tiltak først er satt i verk, er det krevende å få de omgjort, selv når de ikke har ønsket effekt.
Utfra dette kom forskerne med konkrete punkter de øsket at Solberg tok med seg videre i sitt politiske virke:
- Vi trenger en kunnskapsbasert politikk på sykefraværsfeltet, og mer samarbeid på tvers av forskere, beslutningstakere, arbeidsgivere, helsetjenestene og NAV.
- Øke involveringen av kommunehelsetjenesten i forskning
- Samkjøre mandat mellom NAV og helse
- Tålmodighet i innføring av modeller: Evaluere effekter av samvirketiltak og tydelige føringer og støtte til implementering over tid
- Forske og evaluere i modellutvikling: Evaluere effekt før oppskalering, nye modeller må følges over tid og prosess- eller implementeringsforskning utføres samtidig
- 1 av 3 norske yrkesaktive oppgir at sykefraværet helt eller delvis skyldes forhold ved jobben
- Det å være borte fra jobben på grunn av sykdom knyttet til problemer i arbeidsmiljøet fjerner ikke årsakene til fraværet.
- Et godt arbeidsmiljø er helsefremmende og investeringer i arbeidsmiljø er et lavterskeltiltak med betydelig potensiale for å redusere sykefravær.
- Sykefraværsforståelsen og nye tiltak bør bygge mer på samfunnspsykologien enn samfunnsøkonomiske utregninger
- Helhetlige tilbud som ARR og IPS fungerer, utvide tilbudet
- Skape et inkluderende arbeidsliv som gir mestring
- Forebygge frafall pga. mental uhelse gjennom gode foreldre, lærere og helsepersonell
Etter besøket gikk Solberg over gaten til Haraldsplass Diakonale sykehus.
Skrevet av: Berit Angelskår Oppdatert: 29.10.2024 (Først publisert: 19.09.2024)