Alrekdagene 2023: Day Zero
Spiseforstyrrelse – en utfordring vi løser best på tvers av fag og samfunnsarenaer
Åpningsarrangementet til Alrekdagene 2023, Day Zero, var lærerik og opplysende! Engasjerte studenter og fagpersoner med ønske om å lære mer om et viktig tema som dessverre berører en av ti i Norge, nemlig spiseforstyrrelser.
I løpet av fire timer fikk salen gode innblikk fra forskjellige foredragsholdere. Første sesong av den populære TikTok-serien Toxic rullet over skjermen, etterfulgt av en prat med redaksjonsansvarlig for serien og en frivillig fra ROS. Masteroppgave om musikkterapiens rolle til spiseforstyrrelser ble presentert. Spennende forskning ble lagt fram til hvordan behandling kan motivere de som er rammet. Når en snakker om spiseforstyrrelser, er det fort at man tenker på de tynne og unge, men det kan faktisk ramme alle. Og særlig i idretten hvor prestasjon fort kan bli viktigere enn helse. Siden dette er et såpass alvorlig tema, har ROS satt fokus på tidlig fase med kommunikasjon og startet innovasjonsprogrammet EN AV TI. Det hele avsluttet med en panelsamtale mellom tre personer med egenerfaring.
«Det hjelper ikke at dere opererer meg i magen når det ikke er der problemet ligger» – sitat fra en pasient som skulle fedmeopereres.
«Tør å spør», «fortsett å bry deg», «spør en gang for mye, enn en gang for lite», «bedre å si feil, enn å si ingenting». Dette var sitat som kom fra foredragsholderne. Med oppfordring til å bry seg og hjelpe, så kan denne nye folkehelsesykdommen reduseres og i beste fall elimineres. Det er viktig å sette lys på vanskelige tema som spiseforstyrrelse fordi det rammer så mange. Urovekkende tall viser en vanvittig økning blant barn og unge, til og med 18 år. Her må vi som samfunn møte barna på deres arenaer og ta grep. Derfor har TikTok-serien Toxic blitt sett av over en million ungdommer.
Mer åpenhet, mer kunnskap og mer hjelp trengs! Skal vi fortsette å helle bensin på bålet eller skal vi få slukket det før det er for sent?
Trenger du å snakke med noen om spiseforstyrrelser? Ta kontakt med ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser eller snakk med venner og familie. Det finnes alltid en løsning på et problem.
Skrevet av: Silje Losnegaard Hakvåg Oppdatert: 21.09.2023 (Først publisert: 21.09.2023)