Prisen tildeles en person, eller et miljø, som har gitt et fremragende bidrag for forskning og innovasjon i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
Prisen deles ut av Byråd for eldre, helse og omsorg.
5.-5. september 2024
09:00 - 15:15
Universitetsaulaen (inngang fra Muséhagen), Universitetet i Bergen, Muséplassen 3, 5007 Bergen
Klyngesamarbeidet Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest ønsker å invitere alle som er interessert i hvordan kommuner, universiteter, forskningsinstitutt og andre organisasjoner kan jobbe sammen for å finne gode, forskningsbaserte løsninger for fremtiden i kommunale helsetjenester.
(Endringer i programmet kan forekomme)
Sted: Universitetsaulaen (inngang fra Muséhagen), Muséplassen 3, 5007 Bergen
NÃ¥r: 5. september kl. 09.00-15.30 (registrering fra 08.30)
Pris:Â Arrangementet er gratis.
Bevertning: Det blir servert lunsj. For å unngå matsvinn er det bindende påmelding.
Vi tas med på en musikalsk reise med duoen Leslie Egerer og Tarjei Vatne.
PÃ¥ repertoaret er kjente evergreens og klassiske stykker fra Strauss, Brahms, Grieg og Verdi med flere.
Dagens konferansier er forfatter og journalist Hilde Sandvik. Hun vil lede oss trygt gjennom dagens program!
Vi har invitert Bergen kommunes Byråd for eldre, helse og omsorg, Marte Joan Monstad til å åpne konferansen
Ole Johan Borge vil gi en innføring i dagens satsing på forskning på kommunale helse og omsorgstjenester.
Han vil blant annet orientere om den nye utlysningen av midler til forskning og innovasjon for å styrke bærekraften i kommunale helse- og omsorgstjenester. Dette er en utlysning som tar utgangspunkt i kommunenes behov for kunnskap og nye løsninger, og der man håper å bidra til at ny kunnskap raskt kan tas i bruk.
Monica Fossnes Petersson vil gjøre rede for etableringen av Kommunenes samarbeidsarena for forskning (KSF), som skal bidra til å sikre bærekraftige helse- og omsorgstjenester i kommunene.​ Petterson vil informere om den nye etableringsplanen til KSF for perioden 2025-2028, og arbeidet med å gjøre KSF til en landsdekkende struktur.
Stine Øye vil på bakgrunn av de store utfordringene som kommunehelsetjenesten står overfor, løfte fram betydningen av et samarbeid mellom universitets- og høgskolesektoren. Hun vil også peke på potensielle fallgruver i et slikt samarbeid.
Guri Rørtveit, direktør Folkehelseinstituttet, vil orientere om hvordan FHI er engasjert for å styrke forskning og innovasjon i primærhelsetjenesten. Rørtveit vil komme med prosjekteksempler og synliggjøre på hvilken måte FHI arbeider for å dele innsamlede data tilbake til tjenestene.
Alver kommune, Høgskulen på Vestlandet og Folkehelseinstituttet gjorde en mini-metodevurdering på tiltaket «Housing First» våren 2023.
Housing first er en brukerstyrt metode for å tilby bolig og tjenester til bostedsløse personer med rusmiddelproblemer og/eller psykiske lidelser. I mini-metodevurderingen så de på kunnskapsgrunnlaget, både innen forskning, økonomi og organisering, og brukte samlede funn som grunnlag for en beslutning om opprettelse av tiltaket.
Helene er utdannet sykepleier, men har jobbet som prosjektleder i snart ni år. Hovedfokuset i prosjektene har vært tjenesteutvikling og innovasjon i kommunale helse og omsorgstjenester, deriblant som prosjektleder i HeltOm i Bergen kommune.
Helene brenner for hvordan vi bedre kan legge til rette for, og lykkes, med tjenesteutvikling i offentlig sektor. Spesielt er hun opptatt av mulighetsrommene til endring, som ligger i oppgavedeling- og oppgaveforskyving, tverrfaglig samarbeid og ledelse i endringsprosesser.
Olaug Øygarden vil gi en presentasjon av Innovation in municipality home-based health care services (INCA)- prosjektet.
Dette er et samarbeid mellom NORCE, Senter for omsorgsforskning ved Høgskolen på Vestlandet (HVL), Bergen kommune og Bjørnafjorden kommune. Her har man vært på jakt etter kunnskap om hvordan man kan styrke den innovative kapasiteten i kommunene. I prosjektet har man blant annet identifisert typiske barrierer for å få til innovasjon, og hvilke ressurser som må til for å overkomme disse.
Nina Adolfsen vil gi råd om hvordan man kan få en styrket brukermedvirkning i forskning på kommunale helse og omsorgstjenester. Kreftforeningen mener brukermedvirkning gir bedre forskning som kommer pasienter og pårørende til gode. Adolfsen vil blant annet sette søkelys på kriterier for rekruttering av brukerrepresentanter i ulike prosjekter.
Følgende prosjekter/emner vil vi få lære mer om:
Vi oppfordrer publikum til å besøke postervegg og stands i pausene!
Musikalt innslag med duoen Leslie Egerer og Tarjei Vatne
Emma Bjørnsen og Ellen Blom vil gi en innføring i hvordan man etablerte et samarbeid mellom Kinn kommune og Høgskolen på Vestlandet, om et folkehelseprosjekt knyttet til skjermbruk og søvn for barn og unge i kommunen.
Dette samarbeidet har blant annet gjort det mulig å skaffe egne lokale data om elevers og foresattes skjermbruk og søvnmønster, som videre er analysert og formidlet tilbake til kommunen.
Katinka Alme, Lars Nedrelid​, og Aslaug Lunde vil gjøre rede for erfaringer med utprøvingen av pasientens legemiddelliste (PLL).
I presentasjonen vil det blant annet legges vekt på tekniske utfordringer knyttet til innføringen, og behovet for opplæring og oppfølging når en tar løsningen i bruk. ​
Partnerkommunene i Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest deler for sjuende gang ut Forsknings- og innovasjonsprisen.
Prisen tildeles en person, eller et miljø, som har gitt et fremragende bidrag for forskning og innovasjon i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
Prisen deles ut av Byråd for eldre, helse og omsorg.
                 Â