Torsdag 21. september
12.00-12.30
Sted: Digitalt
Motstand mot helsehjelp: Utfordrende balanseganger i hjemmetjenesten
Min forskning viser at vurderinger rundt motstand fra og ufrivillig helsehjelp til personer med demens er ekstremt utfordrende å stå i for hjemmetjenestene. I webinaret vil jeg ha fokus på at ufrivillig helsehjelp dokumenteres i liten grad, og tvang oppleves ikke som legitimt. Samtidig beskrives bruk av gråsonetvang der det er uforsvarlig å la vær å gi hjelp. Ulike tilnærminger til motstand og forståelse av tvang kan føre til ulike fallgruver i klinisk praksis.
-
Åshild Gjellestad Førsteamanuensis og sykepleier
Fakultet for helsefag og institutt for sykepleie, VID vitenskapelige høgskole
12.30-13.00
Sted: Digitalt
Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft - Hvordan har vi som storkommune valgt å organisere arbeidet?
Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft er et nasjonalt standardisert pasientforløp som kommer som et supplement til de diagnosespesifikke pakkeforløpene for kreft.
Pakkeforløpet har som intensjon å styrke samhandlingsflyten mellom sykehus og kommune, og skal sikre at kreftpasienter og deres pårørende får en mer systematisk og individuell oppfølging utover selve kreftbehandlingen.
Bergen kommune har valgt å implementere Pakkeforløp hjem i form av et prosjekt. Det er utarbeidet en etatsovergripende samhandlingsrutine som er gjeldende for kommunen.
Presentasjonen vil gi en kort illustrasjon av hvordan Bergen har valgt å organisere arbeidet, og dele erfaringene som vi har gjort oss til nå.
-
Kristin Jakobsen Kreftkoordinator og spesialsykepleier
Helsevernenheten, Bergen kommune
-
Lilly Sofie Robertstad Kreftkoordinator og kreftsykepleier
Helsevernenheten, Bergen kommune
13.00-13.30
Sted: Digitalt
Eldre og eksistensielle behov
Åndelig og eksistensiell omsorg for eldre – hvilken betydning har kjennskap til pasientens livshistorie?
-
Linda Rykkje Førsteamanuensis og studieleder
Institutt for helse, VID vitenskapelige høgskole
13.30-14.00
Sted: Digitalt
Skolefravær – hva er det, hvorfor er det viktig, og hva kan vi gjøre?
Skolefravær er et tema som er viktig innen skolen, men også for andre som jobber med barn og unge. Det har vært økende fokus på skolefravær de siste årene, men hvorfor er det viktig å jobbe for å forebygge og redusere skolefravær? Innlegget vil gi et kort innblikk i dette, samt en oversikt over hva forskningen kan fortelle oss om virksomme tiltak både ved forebygging, tidlig intervensjon og i mer langvarige og komplekse saker.
-
Kristin Gärtner Askeland Forsker II
NORCE