Ny faggruppe for brukermedvirkning: Samarbeid i Alrek Helseklynge når nye høyder!

Hvordan kan vi skape bedre helse- og velferdsløsninger sammen med brukerne? Hvordan kan vi sammen skape mer sosialt bærekraftige og helsefremmende samfunn?

Alrek Helseklynge tar et stort skritt fremover med opprettelsen av en egen faggruppe for brukermedvirkning – et initiativ som både inspirerer og utfordrer.

 

En spennende start

Det var mange ord i luften da faggruppen møttes for andre gang: «Spennende, viktig, utfordrende og inspirerende». Dette beskriver følelsen av å være med på å forme noe som har potensial til å endre hvordan helse- og omsorgstjenester utvikles i Norge. Samtidig er gruppen bevisst på utfordringen: Hvordan kan vi konkretisere brukermedvirkning og skape et fellesskap som engasjerer på tvers av mangfoldet blant Alrek helseklynges partnere – som blant annet spenner seg fra helse og velferd på individnivå til samfunnsnivå?

Hva er brukermedvirkning?

I den nye Faggruppen avgrenses brukermedvirkning til å handle om å samarbeide med brukere i utvikling av forskning, helse- og velferdstjenester, og forebyggende- og helsefremmende virksomhet. Det er en gjensidig læringsprosess der begge parter påvirker hverandre. Eller som Anne Alnes Blindheim, representant fra Brukerpanelet i Alrek helseklynge, treffende beskrev det: «En enighet mellom to parter som skal lære av og påvirke hverandre.»

Faggruppen skal bidra til å styrke et aktivt fellesskap og delingskultur rundt brukermedvirkning i forskning og i utvikling/innovasjon i klyngen. For partnere som yter helse og velferdstjenester skal Faggruppen særlig bidra til å fremme brukermedvirkning på tjeneste- og systemnivå. Faggruppen har et klart fokus på at brukermedvirkere har gode arbeidsvilkår.

Hvorfor er dette så viktig?

Brukermedvirkning er mer enn bare en metode – det er en nøkkel til bedre resultater. Når brukere deltar aktivt, bidrar det til økt troverdighet, relevans og kvalitet i forskningen og tjenestene. Samtidig har det en etisk dimensjon: Brukerne har verdifull innsikt som ingen andre kan gi. «De har skoa på,» som det ble sagt under møtet.

Lill Susann Ynnesdal Haugen, representant fra Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, delte en refleksjon som illustrerer dette godt: Hun viste til António Egas Moniz, som fikk nobelprisen for lobotomi – en behandling som viste seg å forårsake alvorlige negative konsekvenser for mange mennesker. «Hva om brukermedvirkning hadde eksistert på den tiden?» spurte hun og pekte på hvor viktig det er med et sterkt fokus på brukernes erfaringer.

Veien videre

Faggruppen er fremdeles i startfasen, men de har allerede konkrete planer. Seminarer om brukermedvirkning – åpne for både klyngepartnere og samarbeidspartnere – står høyt på listen. Disse vil gi rom for å dele erfaringer og lære av hverandre på tvers. Gruppen ser frem til å utvikle flere initiativ etter hvert som arbeidet skrider frem.

Bli med på reisen

Faggruppen ønsker å bygge et inkluderende fellesskap der alle som er interessert i brukermedvirkning, føler seg velkomne. Har du ideer, spørsmål eller ønsker å bidra? Ta gjerne kontakt! Mer informasjon finner du på faggruppens hjemmeside. Der finner du også informasjon om Faggruppens mandat.

Fra venstre: Marit Nilsen Albertsen rep. fra UiB, Målfrid Råheim rep. fra UiB, Anne Alnes Blindheim rep. fra Brukerpanelet, Eileen Langedal rep. fra Bergen kommune, Kunnskapskommunen og Vestland fylkeskommune, Trude Hjortland rep fra Helse Bergen, Everline Konyo Mjømen rep. fra Brukerpanelet, Astri Johansen Lundervold rep. fra UiB, Tone Jørgensen rep. Frå HVL, Lill Susann Ynnesdal Haugen rep. fra UiB, Beate-Christin Hope Kolltveit rep. fra HVL (ikke tilstede Mette Aspevik rep. fra Haraldsplass diakonale sykehus og Berit Angelskår klyngeleder).

 

Skrevet av: Jonnah Buss Oppdatert: 20.01.2025 (Først publisert: 20.01.2025)