I NOU 2023: 5, Den store forskjellen – om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse påpekes det at papirløse ofte har lav helsekompetanse, dårlige norskkunnskaper og mangel på kunnskap om sine rettigheter. Noen papirløse opplever å bli nektet helsehjelp fordi helsepersonell mangler kunnskap om rettighetene deres. Papirløse migranter har blant annet høyere risiko for dødfødsel, keisersnitt, for tidlig fødte barn og uønskede svangerskap og aborter (Eick mfl., 2022; Granero-Molina mfl. 2023).
I tråd med Alrek helseklynge sin strategi for 2022-2026 ønsker vi å skape møteplasser for kunnskapsutveksling og formidling mellom ulike partnere i helseklyngen, samt å skape møteplasser for brukermedvirkning som kan bidra til at kunnskap, kompetanse og tjenester kommer innbyggerne til gode.
Vi vil samarbeide med faggruppe for migrasjon og innvandrerhelse ved institutt for global helse og samfunnsmedisin. Det vil også være naturlig å invitere inn representanter fra organisasjoner som arbeider med kvinnehelse slik som Amathea, Norske kvinners sanitetsforening, samt representanter fra kommunehelsetjenesten (jordmødre, helsesykepleiere), Senter for Migrasjonshelse og Mennesker i Limbo som arbeider for papirløses rettigheter, til samarbeidsmøter/workshops.