Prosjektets hovedmål
Sykehjemmene i kommunen utgjør det empiriske forskningsfeltet. Studiens hovedmål er å studere mulige helsefremmende faktorer før og etter implementering av «Hver dag hele livet» hos personalet, beboere og pårørende.
Sykehjemmene i kommunen utgjør det empiriske forskningsfeltet. Studiens hovedmål er å studere mulige helsefremmende faktorer før og etter implementering av «Hver dag hele livet» hos personalet, beboere og pårørende.
Følgende forskningsspørsmål vil bli fokusert:
Vi vil bruke både kvantitativ og kvalitativ metode for å få en bred kunnskapsbase. Kvalitativ tilnærming gir mulighet for å utdype, nyansere og forklare forskjeller mellom intervensjonsgruppen og kontrollgruppen. Prosjektet er REK godkjent. Datasamling fase 1,(delstudiet 1) i et sykehjem som har innført implementeringen med fokusgruppe intervju med ledere, pleiepersonalet (2 ganger) og pårørende (2 ganger). Deretter individuelle intervju med 10-15 beboere på det aktuelle sykehjemmet.
Fase 2 (Delstudiet 2a og 2 b) kvantitative metode med bruk av validerte spørreskjemaer for datasamling for pasienter (del 2a) og personale (del 2 b).
Deretter Fase 3 (delstudiet 3); med fokusgruppe intervju ledere, pleiepersonale, pårørende og individuelle intervju med beboere.
Fremtidige ressursutfordringer nødvendiggjør å sikre en helhetlig tilnærming i kommunehelsetjenesten; i sykehjemmene er det behov for å videreutvikle gjennomførbare systemer som dekker beboeres behov med konkrete positive effekter for beboeres livskvalitet og helsepersonells arbeidsmiljø og trivsel.
Dette innovasjonsprosjektet representerer et tett samarbeid med kommunehelsetjenesten i den aktuelle kommunen, og representerer feltet helsetjenesteforskning. Studiens hensikt er å bidra til samfunnsnyttig kunnskap med tanke på best mulig kvalitet i sykehjemsomsorgen innenfor de rammer disse institusjonene har; beboernes opplevelse av livskvalitet, velvære, symptombyrde, livsglede, ensomhet og pleier-pasient-interaksjonen, samt pleiepersonalets opplevelse av sin arbeidssituasjon, arbeidsmiljø og trivsel er fokus for kvalitativ og kvantitativ datainnsamling.
LEDER
Jorunn Drageset
Professor, Sykepleievitenskap, Institutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB
MEDLEM
Bente Egge Søvde
Høgskolelektor, Institutt for helse- og sosialvitskap, HVL, stipendiat UiB
MEDLEM
Frode Fadnes Jacobsen
Professor og forskningsleder ved Senter for omsorgsforskning vest, Høgskulen på Vestlandet,
Oppdatert: 28.09.2022 (Først publisert: 26.09.2022)